韓國, 首爾, 旅遊

【首爾】自遊行~Day 5 #鷺梁津-Part 1

2016年11月1日

寒冷
行程:
鷺梁津>永登浦
弘大(2號綠線) > 堂山 (9號啡線) > 鷺梁津站(1 or 7號出口)
今天下午3點出門,到達鷺梁津約4點!

我們於1號出口出,沿指示牌行大約五分鐘,當我們走的時候發現7號出口是最近的。

終於去到門口了
原來有新一座新大樓落成,不過第一次去唔知又無做research,所以去了舊址,隨意選了一間。不過他們有相熟的餐廳幫忙煮,但分開收費,首先在亞朱媽這邊選擇海鮮付錢,之後亞朱媽帶我們到廳餐,由我們告訴餐廳怎樣煮!好彩亞朱媽識得講普通話,先可以溝通到!
我們得兩個人,食量有限,多人食可以有更多選擇!
清蒸長腳蟹 – 這次是第一次新鮮煮好立即食的長腳蟹,鮮甜,多肉,平時在酒店裡面食自助餐都是凍的,但今次熱呼呼食,系唔同D
啖啖肉,正!
2.bbq 海蝦
不過蝦就一般般,可能經常有得吃!
3.胡椒大蜆湯
蜆真心甜,隻蜆好肥,每粒都有肉食!
4.活章魚沙西米
上一次去韓國唔敢試,今次點都要試下,出奇地好味啵,唔覺得有腥味,可能加了麻油和紫菜,但入口吸住條脷好得意!
天開始黑了,所以越吃越凍,吃飽飽立刻走了。

待續…

 

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s